Talouden perusteet

Tulot

Tyypillinen tilus tuottaa vuodessa 6 libraa. Talvikauden aikana tilusten haltija saa heitää hallintotaitoaan (yleensä stewardship jota voi tukea worldlyllä). Perusvastus on huonosta säästä johtuva 1n20, johon tulee muutoksia menneen vuoden olojen mukaan.
• Vähäinen voitto antaa +1 libraa per tilus, merkittävä voitto +2 ja murskavoitto +4.
• Tappiot vähentävät tilusten tuottoa samalla tavalla.

Menot

Suurin menoerä ovat ritarit. Vaimo ei kuluta rahaa, koska organisoimalla tehostaa taloutta ja tuottaa siihen taidoillaan (esim. käsitöinä) lisää elintasoa. Yleensä myös muut suvun jäsenet (sairaat äidit jne.) pystyy ylläpitämään samaan hintaan, jos näistä ei koidu erikoiskuluja.

Yksi tärkeä huomio: Sotahevoset eivät kuulu alla lueteltuihin hintoihin. Ne maksavat 10 libraa kappaleelta ja täytyy maksaa erikseen.

Köyhän ritarin varusteiden hankkiminen maksaa 4 libraa ja niiden ylläpitäminen libran vuodessa.

Normaalin ritarin varusteiden hankkiminen maksaa 8 libraa ja niiden ylläpitäminen 2 libraa vuodessa.

Rikkaan ritarin varusteiden hankkiminen maksaa 16 libraa ja niiden ylläpitäminen 4 libraa vuodessa.

Törkeän rikkaan ritarin varusteiden hankkiminen maksaa 32 libraa ja niiden ylläpitäminen 8 libraa vuodessa.

Köyhän ritarin elintason ylläpitäminen vuoden ajan maksaa 2 libraa.

Normaalin ritarin elintason ylläpitäminen vuoden ajan vaatii 4 libraa.

Rikkaan ritarin elintason ylläpitäminen vuoden ajan maksaa 8 libraa. Rikas ritari saa elintasoonsa käyttämänsä määrän rahaa glorynä.

Törkeän rikkaan ritarin elintason ylläpitäminen vuoden ajan maksaa 16 libraa. Qloryä tulee kuten yllä.

Hahmo voi ostaa myös osan elintasosta maksamalla näiden luokkien välissä sijaitsevan määrän rahaa, tällöin arvotaan kumpaan luokkaan hahmon elintaso kuuluu. Jos hahmo omistaa jonkin varusteen, joka on hänen elintasonsa yläpuolelle hän voi tehdä näin, mutta ei saa uutta jos varuste hajoaa.

Jos rahat eivät riitä varusteiden ylläpitämiseen nykyisellä tasolla

Alkavat hahmon varusteet rapistua kohti alemman luokan vastaavia. Ensin kärsivät vaatteet, sitten panssari alkaa ruostua, kuolleiden hevosten tilalle ei saa uusia jne.

Hahmon elintaso on tärkeä koska

Vaatteet, elintaso ja varusteet kertovat kuka ja mikä sinä olet. Runsas kulutus lisääkin hahmon mainetta ja kunniaa (glory). Lisäksi lapset ja vaimot selviävät taudeista huomattavasti paremmin rikkaissa talouksissa kuin tavallisissa (ja köyhissä heitä kuolee kuin kärpäsiä). Ritarille ei kuitenkaan tuota häpeää elää köyhyydessä, kuka tahansa voi joutua rahallisiin vaikeuksiin olipa sitten miten ritarillinen ja hieno mies tahansa.

Miten voin suojella läheisiäni taudeilta, murhilta jne.

Käyttämällä yhden libran jokaista läheistäsi kohti jota haluat suojella. Jos läheisesi kuolisi tauteihin, katoaisi oudosti jne. hänellä on 50% mahdollisuus välttää kohtalonsa.

Investointi

Hahmo voi myös käyttää rahaa joko linnansa parantamiseen tai tilustensa rakennusten ja siellä asuvien ihmisten olojen kohentamiseen. Tällöin riittää yleensä kertoa kuinka monta libraa hahmo käyttää ja selittää mitä hahmo haluaa mailleen rakentaa (uuden myllyn, karppilammikon puutarhaansa, paremman muurin jne.)

Talouden perusteet

Ruusu ja Miekka 1: Uther Pendragonin Aika tuomas_kortelainen_9